A MÉHEK SZEREPE A BEPORZÁSBAN

  “Ha a méhek kipusztulnak, valószínűleg az emberiségnek még 4 éve lenne hátra.” (Maurice Maeterlinck)

A termés elengedhetetlen feltétele, hogy a gyümölcsfa virágja megtermékenyüljön. A megtermékenyítéshez beporzás szükséges. A porzókon található virágpor a bibére kell kerüljön meghatározott időn belül, vagy a szél segítségével vagy a rovarok által.

A hazánkban termesztett gyümölcsfajok közül szélporozta a dió, a mogyoró és a gesztenye. A többi gyümölcsünk jellemzően rovarmegporzású. A színes és illatos virágok odacsalogatják a rovarokat, azok pedig repkedve, táplálékot keresve juttatják ez egyik növényről a másikra a pollent.

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói. Gyűjtenek pollent és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

A mezőgazdaságban is közvetlen szerepet is betöltenek, különösen a domesztikált házi méh, ami sok országban a legfőbb méztermelő. Sok egyéb fajt, mint például a kőműves méhet (Osmia nem) intenzíven szaporítanak a beporzó tevékenységük miatt.

Tudományos kutatások igazolják, hogy vadméhfajok sokasága szükséges a növénytermesztéshez. Ezért a beporzásban nem hagyatkozhatunk kizárólag a tenyésztett mézelő méhekre. A sokféle vadméhfaj nélkülözhetetlen ahhoz, hogy asztalunkra mindennap élelmiszer kerüljön.