ÜLTETÉSI TANÁCSOK

A fa helyének elkészítése

Ültetés előtt gondoljuk át mi lesz a fa végleges helye, mert egyes fajták 5-6 méterre is megnőhetnek, így problémát okozhatnak később a szomszédnak vagy esetleg egy villanyvezetéknek. Ez azt jelenti, hogy 4-5 métert érdemes hagyni a kerítéstől.
Miután kiválasztottuk a megfelelő helyet a fának, egy négyszögletes, kb. 50x50x50 ültető gödröt kell ásni.
Ügyeljünk, hogy a kiásott feltalajt a gödör egyik oldalára, az altalajt pedig a másik oldalra dobjuk ki.

A fák előkészítése az ültetéshez

Először kezdjük a gyökerek visszametszésével, itt próbáljunk arra törekedni, hogy a vastagabb gyökereket hosszabbra, a vékonyabbakat rövidebbre vágjuk, valamint, hogy a gyökérzetnek egy kompakt formája legyen. Ezután kb. egy napig felszívatjuk a fákat, azaz egyszerűen vízbe állítjuk őket.

 

Ültetés

Nagy súlyt kell helyezni arra, hogy a fa a legkedvezőbb mélységbe kerüljön. A legoptimálisabb, ha a szemzés helye kb. 2-3 cm-re helyezkedik el a talajszint alatt. Praktikus a fák mellé egy erős karót ásni, majd nyolcas kötéssel rögzíteni egy erősebb szél ellen.  Mind az ősszel, mind a tavasszal ültetett fákat iszaposra kell beöntözni. A tavasszal ültetett fákat az időjárástól függően gyakrabban kell öntözni. A fák körül tányérozás szükséges, ezáltal az öntözővíz a fa tövénél marad. A beiszapolás előtt érdemes trágyát helyezni a gyümölcsfa köré. Javaslunk granulált csirke vagy marhatrágyát kb. 300-400 g/fa dózisban.  Miután a trágyázást elvégeztük és a víz lehúzódott, a földet visszahúzzuk, felkupacoljuk az oltványok tövéhez, így megvédjük a fagytól, illetve lelassítjuk a nedvesség elpárolgását.