TŰZELHALÁS (ERWINIA AMYLOVORA)

A tűzelhalás egy olyan bakteriális betegség, mely elsősorban a rosacea család tagjait érinti és elpusztíthatja a teljes növényt is, nemcsak ágait. Virágzásban fertőz és leginkább az almatermésűeket támadja meg, de megjelenhet a szeder és málnafajtáknál is. A betegség előfordulása és súlyossága évről évre változik, a fajta rezisztenciájától és a meteorológiai körülményektől függően. A tűzelhalás baktériumait a szél, az eső, a rovarok és a kertészeti eszközök terjesztik. Tavasszal, a virágzás idején szakadó meleg eső különösen kedvez a betegség gyors terjedésének. A jégeső és az erős szél által okozott nyílt sebek révén a tűzelhalás baktériumai könnyen behatolnak a növény rétegeibe. A forró és száraz nyár lassíthatja vagy akár teljesen is megszüntetheti a betegség terjedését.

A tűzelhalás tünetei: holtágak megjelenése, vizenyős virágok, barna vagy megfeketedett levelek, elszíneződött kéreg, leszáradt gyümölcssarjak.

A tűzelhalás ellen kötelező védekezni, amint ezt a jelenleg érvényben lévő szabályozások előírják, viszont egyelőre nem igényelhető támogatás a betegség megelőzésére vagy a védekezésre.